Let op: Deze pagina komt uit ons archief.
Ga voor actuele informatie en nieuws naar onze vernieuwde website.
 
Voorjaars-
conferentie
2009
 

Filesystemen
en Opslag

 
7 mei 2009

Een SAN op basis van opensource software en industriestandaard hardware... kan dat echt?

Door Luc Nieland.

Abstract

We schrijven 2009, lokale storage is al jaren uit. Er zijn ook al jaren vele aanbieders van goede SAN producten. Kwaliteitsmateriaal, maar zeker niet goedkoop, en veelal uitgeleverd als grote zwarte gesloten kasten vol met exotische hardware. Unix/Linux bewijst zijn veelzijdigheid, door op dit moment alweer in zeker twee gedaantes een kostenefficienter alternatief te vormen.

In deze presentatie worden twee concrete scenario's gepresenteerd die een goed werkende setup vormen. De doelstelling van een hoog beschikbaar SAN, zonder 'single point of failure' worden hierin behaald met een stapeling van industriestandaard hardware, ethernet en opensource software. De software stacks bevatten onder andere Linux, drbd replicatie, iSCSI targets en initiators en multipathing. Geheel in unix stijl leveren deze bouwstenen veel vrijheidsgraden en flexibiliteit op, waardoor samenstelling zorgvuldig dient te geschieden. De scenario's beogen inzetbaar te zijn in een enterprise omgeving maar kunnen vanwege de kostenefficientie ook voor kleinere omgevingen bruikbaar zijn, waardoor een breed schaalbare standaardoplossing ontstaat. Wellicht een manier om een optimale prijs/prestatie uit de IT-infrastructuur te halen en hiermee IT afdelingen zonder kleerscheuren door de kredietcrisis te kunnen trekken.

Biography

Drs. Luc Nieland is werkzaam als onafhankelijk technisch architect en UNIX/database specialist. Het gebruik van SAN systemen is een van de elementen die de afgelopen jaren in zijn praktijk voorbij kwam als onderdeel van de infrastructuur voor bedrijfsapplicaties, datawarehouses en server-virtualisatie. Zie ook: http://www.solstice.nl.

Voorjaar 2009

2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede