NLUUG logo NAJAARSCONFERENTIE 1999
(Tutorial)


Postfix

Informatica Instituut, Universiteit Utrecht
Edwin Kremer

<edwin@cs.uu.nl>

 

ABSTRACT

Postfix is Wietse Venema's initiatief om een (free) Mail Transfer Agent (MTA) te ontwikkelen die secure, snel, robuust, flexibel en bovenal compatibel met bestaande open Internet standaarden is.

Na een korte inleiding over de herkomst van Postfix en het ontwikkeldpad dat het inmiddels heeft afgelegd, wordt een overzicht gegeven van de goals en de features. Aansluitend wordt de interne architectuur behandeld: processes, queues, lookup tables, ...
Daarna neemt het praktisch gehalte toe als we de compilatie/installatie en configuratie van Postfix onder de loep nemen en onder meer kijken naar een aantal typische configuraties, zoals bijvoorbeeld een centrale mailserver (die local delivery doet), een nullclient en dial-up connecties.

Na deze basis configuratie, kijken we uitgebreid naar meer geavanceerde technieken als address rewriting, junk-mail (UCE) control, performance en resource control.

Tegen het einde behandelen we kort enige Postfix debugging faciliteiten om tenslotte Postfix op de martelbank te leggen voor een ultieme duurtest die moet uitwijzen hoe stabiel Postfix op uw Unix platform is.

Het is de intentie dat dit tutorial u voldoende (technisch) inzicht geeft om Postfix met een relatief korte leercurve in uw omgeving te kunnen introduceren, en desgewenst volledig naar Postfix te kunnen migreren.

Doelgroep
Systeem- en netwerkbeheerders, met name zij die verantwoordelijk zijn voor het implementeren van e-mail services en/of operationeel betrokken zijn bij het dagelijks beheer van die services (postmasters).

Gewenste voorkennis
Inzicht in de Internet e-mail service in het algemeen, alsmede enige kennis van een MTA, bij voorkeur `sendmail', en van het SMTP protocol.

OVER DE SPREKER

Edwin Kremer kwam in 1981 op het toenmalige atheneum B in Coevorden voor het eerst in aanraking met Unix. Deze liefde op het eerste gezicht bloeide tijdens de HIO opleiding in Enschede op tot een intieme relatie. Na het succesvol afronden van de HIO, trad hij in 1988 als Unix systeem- en netwerkbeheerder in dienst bij het huidige Informatica Instituut van de Universiteit Utrecht, alwaar hij nu nog immer werkzaam is. Zijn dagelijkse werkzaamheden omvatten voornamelijk het inrichten en onderhouden van Unix workstation clusters en servers, de netwerk infrastructuur (switched VLANs), network services (e-mail, dns, ...) en de security componenten (firewall).


Volgende Vorige Terug naar de inhoudsopgave

Last update: 08-09-99