NAJAARSCONFERENTIE 1999
(Tutorial)


Perl en Tk

AT Computing
Mark Overmeer

<markov@ATComputing.nl>

 

ABSTRACT

Perl is, zoals de naam al zegt, een `Practical Extraction and Reporting Language'. Door de constructies uit allerlei talen (awk, C, shell) te combineren en daaraan nog een groot aantal eigen handigheidjes toe te voegen onstond een krachtige taal die bruikbaar is voor alle programmatuur waar performance niet de belangrijkste factor is.

De kracht van Perl schuilt hem in de snelheid waarmee applicaties kunnen worden ontwikkeld. Zeer krachtige reguliere expressies, modulair en Object-Georiënteerd programmeren, grote hoeveelheden gratis modules en zeer acceptable performance zijn elke van de positieve eigenschappen van de taal.

Helaas is Perl niet eenvoudig te leren: de grote uitdrukkingskracht is vooral geschikt voor ervaren programmeurs. Perl is ook niet ortogonaal (expressies en functies zijn context-afhankelijk) en biedt de programmeur alle vrijheid om tegen alle denkbare vormen van programmeer-ethiek in te gaan.

Recentelijk is Perl aan zijn familie ontstegen door toevoeging van Tk. De grafische bibliotheek Tk, die oorspronkelijk onderdeel vormde van de scriptingtaal Tcl, heeft in Perl een krachtig Object-Georiënteerd interface gekregen. Een interface gemaakt met Perl/Tk draait zowel op UNIX als op Windows, zonder aanpassing.

Tijdens het tutorial wordt een introductie gegeven op Perl, en wordt gedemonstreerd hoe simpel men in Perl met Tk interface bouwt.

OVER DE SPREKER

Mark Overmeer studeerde Informatica aan de KUN, en heeft zich sindsdien beziggehouden met verscheidene UNIX en Internet gerelateerde onderwerpen, zoals rekencentrum-beheer en de Dutch Home Page (www.dhp.nl). Sinds drie jaar werkt hij als docent bij AT Computing, alwaar hij voornamelijk cursussen verzorgt voor UNIX-beheer, WWW en Perl. Daarnaast is hij momenteel betrokken bij de ontwikkeling van search-engines en schrijver van de presentatie tool GNU/Portable Presenter (geschreven in Perl/Tk, te vinden op www.dhp.nl/~gpp/).


Volgende Vorige Terug naar de inhoudsopgave

Last update: 08-09-99