FTP-server nieuws

[18 november 2012, Rudi van Drunen]
Onze ftp-server is al vele jaren een dienst die door de NLUUG aan de community geleverd wordt, en zich nog steeds in een grote belangstelling mag verheugen. Naast de gebruikelijke peer to peer protocollen, zoals BitTorrent, wordt er nogsteeds door de community veel gebruik gemaakt van ftp (en HTTP) om Open (source) software te delen.

Uitbreiding

De vorige FTP server is een aantal jaar geleden gebouwd door X/OS Experts in Open Systems in opdracht van de NLUUG en bevatte 12 Tbyte aan diskruimte in twee SAN cabinetten, die met SCSI gekoppeld waren aan twee 2.2 GHz single core machines. (Zie onderaan foto 1) Door de groei van de distributies is dit nu te klein. Om verschillende redenen was het upgraden van de disks in deze SANs niet een goede optie gebleken. In plaats daarvan is gekozen om de hele machine te vervangen door een nieuwe, enkele machine.

De nieuwe server heeft zelf 24 disk bays, waarvan nu twaalf zijn gevuld met 2 Tbyte SCSI schijven wat neer komt op ruim 20 Tbyte opslagcapaciteit. De overige bays zijn voor uitbreiding en redundantie. Het Operating System (Linux) staat gemirrored op twee aparte schijven. E.e.a. wordt door een 3.1 GHz quad core x86 machine met 16 Gbyte RAM aangestuurd. Er zijn 2 ge-bondde 1 Gbit/s ethernet interfaces naar de SURFnet infrastructuur, dat nog wordt uitgebreid met een extra kaart met twee gigabit interfaces.

Op 13 november jl. is de verbouwing fysiek uitgevoerd door Competa IT, die de technisch beheerpartner van de NLUUG is. Een van de twee oude machines uit het rack bij SARA is inmiddels verwijderd en vervangen door de nieuwe machine (foto 2 en foto 3). Wanneer alle data van de oude SANs gecopieerd (rsynced) is met de nieuwe machine, zal deze de plaats innemen van ftp.nluug.nl, waarna de tweede oude machine en de SANs ook zullen worden ontmanteld. De twee extra uplinks zullen worden dan ook geactiveerd.

Uiteraard is ftp.nluug.nl zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar.

Gebruik

Wat merkt u (als gebruiker) ervan?
Ten eerste zullen er meer distributies van Open software kunnen worden gemirrord. Ook zal de performance toenemen, aangezien de lees snelheid in de nieuwe disk-opzet vele malen groter is dan de oude configuratie. Ook door de toegenomen cpu en memory capaciteit kunnen er meer bits per seconde het netwerk opgestuurd kunnen worden. Als extra voordeel is te melden dat het energie verbruik van de nieuwe server een stuk lager is dan van de oude systemen.

Vragen!?

Mochten er distributies van open software zijn die worden gemist, neem dan contact op met JC van Winkel (de content beheerder) via ftp-admin@nluug.nl. Voor andere vragen kunt u terecht bij de technisch beheerders via dat zelfde adres.

Plaatjes

Hieronder een aantal foto's van de opstelling in Amsterdam bij SARA in de SURFnet co-locatie. Foto 1 laat de "oude" situatie zien. Van beneden naar boven zien we de twee machines, de twee SAN cabinetten met disks en de KVM switch. Op foto 2 is de tweede machine vervangen door de nieuwe machine. Foto 3 laat de achterzijde van het rack zien, met de management switch bovenaan. Hierbij is ook te zien dat de foto is genomen op het moment dat de nieuwe machine nog niet was aangesloten op de uplink :-)

foto 1
foto 2
foto 3

Activiteiten

2018-12-14
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede