NLUUG
Voorjaarsconferentie
2011
 

Open is efficiënt
 
12 mei, 2011

Open Innovatie

Ivo Jansch, Egeniq
Joost van Dijk, SURFnet

Abstract

In januari publiceerde Tweakers.net over het TiQR-project van SURFnet en Egeniq, de opvolger van het Mobile PKI-project. Hierbij worden mobiele telefoons gebruikt om op een innovatieve manier in te loggen. Een fundamentele keuze daarbij was om zoveel mogelijk 'open' toe te passen. Ivo Jansch en Joost van Dijk vertellen over de gebruikte security mechanismen (gebaseerd op bestaande IETF RFC's), de transmissiekanalen (open standaarden) en QR-codes (ook een open standaard).

Het gebruik van open standaarden kwam niet alleen de ontwikkelsnelheid ten goede --het eerste prototype werd in minder dan een maand gebouwd-- het zorgt ook voor veiligheid en interoperabiliteit. Voor de implementatie is dankbaar gebruik gemaakt van open-source software. De oplossing zelf is inmiddels ook weer open: alle ontwikkelde code is beschikbaar onder een BSD-licentie. Door deze openheid kunnen organisaties zelf relatief eenvoudig de innovatieve technologie toepassen binnen hun eigen omgevingen.

Bio

Ivo Jansch is een van de oprichters van Egeniq en is gespecialiseerd in mobiele techniek. Hij schrijft zowel boeken als artikelen en spreekt op conferenties over uiteenlopende onderwerpen, maar altijd vanuit een passie voor techniek.

Joost van Dijk werkt als technisch productmanager bij SURFnet aan innovatieprojecten op het gebied van Identity en Access Management.

Voorjaar 2011

2020-10-16
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede