Google's BigTable en Apache Cassandra

Sprekers: Ed Schouten en Ron Lievens

Abstract

De laatste jaren is de term 'Big Data' een hype. Ondanks dat er vaak onenigheid is hoeveel data er nodig is om te mogen spreken van Big Data, zal men het er wel mee eens zijn dat data opgeslagen door zoekmachines, mailproviders en videodiensten de grens met gemak passeert.

In deze presentatie zullen we twee database-systemen bespreken die gebruikt worden om Big Data op te slaan, namelijk Google's BigTable en het Open Source project dat mede hierdoor geïnspirieerd is, Apache Cassandra. Enerzijds zal de theorie erachter besproken worden: waarom schaalt het? Anderzijds zal besproken worden waar Cassandra van BigTable verschilt en hoe het in de praktijk gebruikt kan worden.

Biography

Ed Schouten heeft tussen 2012 en 2014 voor Google in München gewerkt als Site Reliability Engineer, waar hij veel gebruik gemaakt heeft van BigTable. Tegenwoordig is hij werkzaam als software-ontwikkelaar bij Kumina, waar hij zich bezighoudt met Kubernetes (cluster-software) en Prometheus (monitoring). Daarnaast ontwikkelt hij CloudABI (een sandboxing framework voor microservices).

Ron Lievens is sinds 2005 werkzaam als Java developer voor ondermeer ASML, ING & Ministerie van Milieu en Infrastructuur. Sinds 2013 werkt Ron als co-founder en developer parttime aan zijn startup bindur, waarnaast nog werkzaam als onafhankelijke Java developer. Tijdens Ron’s periode bij ING is hij als ontwikkelaar in aanraking met Cassandra gekomen.

Twitter: @EdSchouten

najaar 2017

2018-10-11
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede