Localbox & Pleio

Speaker: Marcel Ziemerink & Marcus Bremer

Abstract

De overheid werkt samen met een aantal ict-bedrijven aan een decentraal Dropbox-alternatief, dat bovendien veiliger moet zijn dan bestaande cloudopslagdiensten. De code wordt opensource, zodat iedereen er een eigen server mee kan opzetten. LocalBox is een applicatie waarmee op veilige wijze informatie gedeeld, uitgewisseld en opgeslagen kan worden. LocalBox is Open source software, dat daarmee voldoet aan de gestelde eisen van de Risicoanalyse (namelijk complete inzage en controle over de software). Gesloten applicaties kunnen hier niet aan voldoen. LocalBox geeft gebruikers het heft in handen je controle over je documenten zonder enige beperking of afhankelijkheid van derden dat anderen er in kunnen grasduinen. LocalBox is zo gebruikersvriendelijk dat het onnodig is om de applicatie te verlaten. Hierdoor wordt voorkomen dat vertrouwelijke informatie buiten het systeem bewerkt of geplaatst wordt. Het blijft zodoende in de beveiligde omgeving.

Biography

Marcel Ziemerink (1971) is initiatiefnemer van Pleio, Moodle-specialist en Community Master voor Pleio. Hij heeft ruime ervaring met sociale media binnen de overheid en is een ervaren communitymaster. Zijn specialismen zijn kennisdeling en informeel leren. De link met het communicatievak is daarbij dat kennis en communicatie door internet en sociale media onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Denk aan groepsblogs, de integratie van een chatfunctie in een leeromgeving of de toepassing van een kennisnet in interne communicatie.

Marcel richt zich in zijn aanpak altijd op de gebruiker, want die bepaalt het succes van een kennisnet of social community. Bovendien zijn gebruikers de beste informatiebron: zij weten wat zij wel en niet willen. Hij luistert naar gebruikers en vertaalt hun feedback snel in het te ontwikkelen kennisnet. Marcel is een bevlogen, toegankelijke en praktische ontwikkelaar. Hij werkt graag met open source applicaties als Moodle, Elgg en Wordpress.

Marcus Bremer werkt als security officer bij de ICT-afdeling van de Tweede Kamer.

Najaar 2014

2022-09-16
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede