Permissionless innovation. Over internetvrijheid en het belang van goede internet governance

Keynote Speaker: Erik Huizer

Abstract

Vrijheid kun je niet beschouwen als iets vanzelfsprekends. In het dagelijkse leven is dat in een land als Nederland misschien niet altijd even duidelijk, maar kijk naar het journaal en lees de krant en je weet hoe hard je moet vechten om allereerst vrijheid te krijgen en het vervolgens te behouden. Op het internet is die strijd er ook en voor ons Nederlanders nog veel dichterbij dan in de offline wereld. Hoe bewaken en bewaren we die vrijheid online? Wat is het belang van internet governance in deze?

Biography

Erik Huizer is technisch directeur bij SURFnet, het netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek. Daarnaast is hij ook deeltijd hoogleraar "internettoepassingen" bij de afdeling media- en cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Voorheen was hij algemeen directeur van TNO Informatiemaatschappij.

In 1985, tijdens zijn promotie, kwam hij voor het eerst in aanraking met het internetprotocol. Eind jaren tachtig was hij betrokken bij de introductie van Internet in Nederland. Niet lang daarna begon hij deel te nemen aan de internationale ontwikkeling van het Internet door bijdragen te leveren aan de ontwikkeling en de standaardisatie van toepassingen op het Internet zoals e-mail en het WWW.

In 2014 werd hij vanwege zijn verdiensten op dit gebied opgenomen in de Internet Hall of Fame van de Internet Society.

Huizer houdt zich momenteel vooral bezig met ICT voor onderwijs en onderzoek, Internet Governance, Privacy en Security en Internet als creatief medium.

Najaar 2014

2022-09-16
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede