Let op: Deze pagina komt uit ons archief.
Ga voor actuele informatie en nieuws naar onze vernieuwde website.
 

Sponsors

Hoofdsponsors


Sponsors



Media-partners


DomotiGa en Gambas

Ondertitel: Gambas, de visual basic gebaseerde ontwikkelomgeving voor UN*X
Spreker: Teus Hagen

Abstract

Gambas beweert zelf geen kloon te zijn van Visual Basic, maar lijkt er als taal wel sterk op. Gambas is meer dan een ("object" geörienteerde) taal, het is een ontwikkelomgeving (de gamba GUI) met projectmatige tooling (SVN) en bindingsmogelijkheden naar database handling (e.g. MySQL), C-libraries, Dbus, netwerk afhandeling (e.g. HTTP) en taal ondersteuning (oa Nederlands). Het heeft een GUI (Qt-gebaseerd) ontwikkelomgeving. Gambas heeft een eigen uitgebreide debuggingstooling, een geïntegreerde krachtige editor en project configuratie ondersteuning. Gambas heeft een zeer lage learning curve. Voorbeelden van applicaties zijn: Arduino control, geologische informatie, games, domotica, en veel meer. Gamba3 wordt de nieuwe release. Gambas is Open Source.

DomotiGa is een domotica toepassing ontwikkeld in Gambas. Vrijwel alle sensors en afstandsbedieningen (X10, RFX, Klik Aan/Uit, infrarood) voor lichtschakelaars, klimaatbeheersing, webcams, energie en watermeters, en alarmeringssystemen worden ondersteund. Scenario's en profielen zijn zeer gemakkelijk in te voeren door het machtige event mechanisme van Gambas.

Juli 2012: Gambas en DomotiGa waren een onbekenden voor mij. Ik had er nog nooit over gehoord. De presentatie gaat in hoe simpel een start met Gambas en domotica was, hoe mooi Gambas en domotica ook klinken, hoe weerbarstig het voor mij nu is. Hoe goedkoop duurkoop kan zijn. Met commentaar over de ondersteuning tav privacy en internet veiligheid: je wilt niet dat iedere iPhone kan kijken welke schoonheid er thuis is, om vervolgens de kachel dan wat warmer te zetten. Google maps wijst je de weg.

Biografie

Teus Hagen denkt, ook nu nog steeds, dat hij de eerste was met UNIX en met email in Europa. Hij initieerde "Open Source" gebaseerde organisaties zoals NLUUG, EUUG, European Unix netwerk EUnet, en nam het voortouw in vele besturen zoals bijv. NLnet als ISP en als netwerk technologie sponsor, ISC (bind/dhcp), en CAcert (X.509 CA). Hij initieerde de eerste Open Source software distributies in Europa. De vrije beschikking van software en services is de rode draad van zijn werk.

Vanwege zijn leeftijd heeft hij zich teruggetrokken uit alle functies en houdt hij zich bezig met het plagen van banken, overheden en web shops over hun slechte en onvoldoende instellingen van (SSL/HTTPS) beveiliging en klant privacy handhaving van web sites.

Vrienden, kennissen en vakantieoppas schrikt hij af met zijn spookhuis met ronddolende iRobot stofzuiger en (weer) aan- en uitfloepende verlichting, telefoon, audio en tv's. Ook als er niemand "thuis" is. Zijn dochter vertelt haar vrienden dat Teus een computer nerd is, een vader die maar niets wilde begrijpen van haar vele MS software problemen. Ze heeft nu een Mac en een iPhone.

Zijn interesse gaat uit naar Open Source netwerk technologie en alles wat erbij komt kijken om het veilig en waarborg van privacy OK te houden.

Najaar 2012

2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede