Let op: Deze pagina komt uit ons archief.
Ga voor actuele informatie en nieuws naar onze vernieuwde website.
 

Sponsors

Hoofdsponsors


Sponsors



Media-partners


Kwalitatief goede Java (enterprise) applicaties bouwen in de praktijk

Spreker: Wouter de Vaal

Abstract

Java wordt inmiddels bij heel veel bedrijven ingezet om "enterprise applicaties" te bouwen. Varierend van kleine tot mega applicaties wordt bij veel van deze applicatie te weinig aan kwaliteit gedaan. Oplossingen moeten snel worden gebouwd en omdat men denkt dat het extra tijd kost wordt er nauwelijks naar de kwaliteit van de code gekeken, met alle gevolgen van dien.

Tijdens deze lezing wordt laten zien met open source tools als Jenkins, Sonar en BDD kwaliteit in een java omgeving beheersbaar wordt. En bovendien kan dit op zo'n manier worden gedaan dat managers het ook snappen. Hiermee kan een breder draagvlak binnen de organisatie worden gecreeerd.

De focus zal liggen op testen. Goede kwaliteit kan voornamelijk behaald worden door goede geautomatiseerde tests te schrijven. De technieken hiervoor bestaan al een tijd, JUnit is de defacto standaard. Het ontsluiten van deze tests en ze leesbaar maken voor niet-techneuten is niet altijd evident. Door dit wel te doen met behulp van Behavior Driven Development (JBehave) kan bovendien ervoor gezorgd worden dat tests terug te voeren zijn tot user stories danwel use cases.

Deze tests kunnen gemeten worden op hun code coverage: een statistiek dat wat zegt over hoeveel code daadwerkelijk getest is. Door dit meetbaar te maken kan overtuigend worden laten zien dat de tests daadwerkelijk bijdragen aan de kwaliteit van de applicatie. Door dit dan te tonen in Sonar kan in een overzichtelijke dashboard een totaalplaatje van de kwaliteit van de applicatie worden geschetst. Tevens wordt sonar gebruikt om een aantal andere metingen te ontsluiten over de code kwaliteit, zoals de analyses van FindBugs en PMD.

Code coverage is ook een nuttig instrument bij het testen van testscripts die de front end van een applicatie testen. Door deze test in een wiki achtige omgeving met behulp van Xebium, een uitbreiding op Fitnesse, te schrijven, zijn deze automatisch te controleren en kan ook hier actief op gecontroleerd worden hoe het met de kwaliteit van deze scripts staat.

Biografie

Wouter de Vaal heeft zich gespecialiseerd in Java ontwikkeling en doet dit sinds 2000. Vanaf 2006 hij zich aangesloten bij The Future Group, een collectief van ervaren zelfstandige ondernemers. De laatste jaren heeft hij zich bezig gehouden met opzetten van nieuwe ontwikkelomgevingen of het moderniseren daarvan.

Een aantal van zijn klanten waren onder meer Nuon, De Nederlandsche Bank en Philips, maar hij werkt ook graag voor kleinere bedrijven zoals waardekaart.nl en zakelijkrijden.nl

{{:pc:2012nj:de_vaal.jpg|}}

Najaar 2012

2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede