Stoeien met Mail
Mark Overmeer
MARKOV Solutions
<mark AT overmeer.net>

MailBox is een Perl bibliotheek die is gemaakt om makkelijk te kunnen stoeien met mail-berichten en mail-folders (/mailboxen/). Op een hoog niveau van abstractie biedt deze bibliotheek de functionaliteit die nodig is om e-mail te bewaren, te bewerken en te versturen. Omdat deze module volledig geschreven is in Object Georienteerd Perl, is deze makkelijk uit te breiden en platform-onafhankelijk.

Enkele mogelijkheden in MailBox:

  • Ondersteuning voor MBOX, MH, Maildir, POP, IMAP en Dbx folders. Het gebruik is transparant: alle verschillen tussen de opslagtypes worden verborgen.
  • Versturen van e-mail via een eigen SMTP implementatie, sendmail, Postfix, Exim, Mailx of Qmail (autodetect).
  • Koppeling met SpamAssassin.
  • Rule-base herstructureren van emails, bijvoorbeeld automatisch een tekst alternatief toevoegen aan elk HTML part.
  • Character-set en- en decoding in header regels. De specificaties hiervoor zijn erg ingewikkeld, maar via MailBox gaat het moeiteloos.
  • Makkelijk creeeren van reply-, forward- en bounce-berichten.

Een aantal van de mogelijkheden zullen worden bekeken. Het niveau van abstractie van deze bibliotheek is hoog genoeg om ook zonder ervaring met Perl of Object Orientatie voldoende van de voorbeelden in deze presentatie te kunnen volgen.

De ontwikkeling van deze module werd mogelijk gemaakt door Stichting NLnet.


Mark programmeert al sinds 1978 alles wat los en (nog) vast zit. Na een studie Informatica in Nijmegen, zes jaar Rekencentrumprogrammeur en zes jaar UNIX docent, leeft hij zich momenteel uit als free-lance programmeur en UNIX systeem- en netwerkbeheerder.

Mark heeft veel Perl modules op zijn naam staan, waarvan MailBox verreweg de grootste is. Meerdere keren per jaar spreekt hij op Perl conferenties over zijn modules. Ook organiseert hij de Nederlandse Perl Workshop.

Daarnaast ontwikkelt Mark momenteel enkele websites. Dit gaat om het hele traject van infrastructuur-ontwerp, gebruikers-interface, database-inrichting en dagelijks systeembeheer tot website programmeur. Maar altijd uitsluitend op UNIX/Linux.




Last modified: Thu, 10 Mar 2005 10:10:14 +0100