Jabber, e-mail en verder
Ralph Meijer
Jabber Software Foundation
<nluug AT ralphm.ik.nu>

Geboren als mogelijk antwoord op de versnippering van de Instant Messaging arena, is Jabber uitgegroeid tot een open, eenvoudig, veilig en vooral bijzonder uitbreidbaar platform voor het uitwisselen van berichten, 'presence' en andere gestructureerde informatie in 'near real time'.

Instant Messaging wint steeds meer terrein op e-mail, zowel onder jeugd als binnen bedrijven. Open protocollen, zoals het op IETF's XMPP gebaseerde Jabber, zullen hier een steeds grotere rol gaan spelen. In deze hoek zijn voor elk platform server en client software beschikbaar, zowel commerciëel als open source.

XMPP is een generiek systeem voor het communiceren van gestructureerde informatie op basis van XML, is dus niet beperkt tot IM. De Jabber Software Foundation (JSF) ontwikkelt Jabber Enhancement Proposals die bovenop XMPP uitbreidingen en best practice beschrijven. Onderwerpen zijn service discovery, groepscommunicatie, extended presence en publish-subscribe toepassingen voor real-time bezorging van nieuws, weer en waarschuwingsmeldingen bij rampen.

In 45 minuten wordt een overzicht gegeven van Jabber: de protocollen, de systeemarchitectuur en het huidige gebruiksgebied. Daarnaast komen de veiligheidskenmerken en bruggen naar andere communicatiesystemen aan bod. Verder zal er wat dieper worden ingegaan op de waarde van 'presence' en andere (publish-subscribe gebaseerde) real-time toepassingen om boven de functionaliteit van e-mail uit te stijgen.


Ralph Meijer is sinds 2000 actief in de Jabber gemeenschap. Als lid van de Jabber Software Foundation werkt hij in zijn vrije tijd aan het ontwikkelen van Jabber protocollen en het maken van proof-of-concepts voor nieuwe ideeen. Daarnaast probeert hij Jabber onder de aandacht van software ontwikkelaars te krijgen, met name in Europa. Sinds de zomer van 2004 maakt hij deel uit van het Jabber Council, dat de Jabber Enhancement Proposals binnen de JSF overziet en beoordeelt. Professioneel is Ralph werkzaam aan de Technische Universiteit Eindhoven als wetenschappelijk programmeur van de faculteit Werktuigbouwkunde.




Last modified: Thu, 10 Mar 2005 10:10:14 +0100