Programma overzicht

Keynote
Seriously Open Source
- de volwassenheid van de pinguin -
Capgemini

Open Source ontwikkelt zich tot een verpletterende realiteit met vèrstrekkende gevolgen voor de IT-industrie. Toch blijven bedrijven gereserveerd over de volwassenheid van Open Source software, beïnvloed door de archaïsche beelden van anti-imperialistische, baardige hackers.
Ron Tolido introduceert in zijn voordracht een raamwerk om Open Source-producten op een objectieve manier te beoordelen. Zo wordt de gevoelsmatige angel uit de discussie gehaald en kunnen beslissingen op nuchtere feiten worden gebaseerd.


Een authenticatieoplossing voor de overheidsmarkt
i2rs / ProLine Software Solutions

In opdracht van de gemeente Den Haag heeft i2rs een authenticatieoplossing voor burgers gebouwd. Via deze oplossing zijn burgers van de gemeente Den Haag in staat om een gebruikersnaam en wachtwoord aan te vragen waarmee zij vervolgens via de gemeentelijke website toegang krijgen tot specifieke burgerapplicaties zoals bijvoorbeeld inzicht in de voortgang van een bouwvergunningsaanvraag.

In deze presentatie wordt uitgelegd hoe de oplossing is gebouwd en waarom er bepaalde designkeuzes zijn gemaakt. De oplossing is gebaseerd op Knoppix en een standaard embedded Linux systeem.

Gewenste voorkennis:
is in principe niet nodig, maar de presentatie zal zeker een aantal scripts laten zien. De presentatie richt zich op een technisch publiek in het algemeen en zij die een technische functie bekleden bij de overheid.

De presentatie wordt verzorgd door Jeroen Baten, directeur van i2rs en Bauke Hiemstra, directeur van Proline Software Solutions.


Is Open Source Better?
Reasoning Netherlands

Deze lezing zal in het Nederlands worden gegeven.
This presentation will be in Dutch.

Proponents of Open Source software have long claimed that their code is of higher quality than the equivalent commercial software. Opponents of Open Source argue just the opposite: that Open Source software is inherently unreliable. There is little independent, objective data available to support either view.

Because the Open Source model represents such a fundamentally different way in which software is developed, sold, and maintained, it encourages activities that are not common in the development of commercial code. During the session, the speaker will examine some of these activities, compare the activities to the commercial software development approach, and elaborate on their impact on the resulting code quality.

The speaker will then address Open Source enthusiasts claim that the Open Source model produces better quality software than commercial software development. He will put this theory to the test through the presentation of objective, third party reports based upon several recent software inspections of Open Source code, including MySQL v4.0.16, Apache v2.1, Tomcat v4.1.24 code and the Linux TCP/IP stack. The speaker will share with the audience specific metrics of each software analysis and details of the defect reports.


Open Source Software in Globally Embargoed Countries
Competa IT

The debate over the pro's and con's of Open Source Software continues to rage, but some companies have no choice.

Decades of geopolitical turmoil have resulted in a number of countries being listed as "Globally Embargoed Countries". Simplistically this is a US ruling that outlaws the export of most US developed technologies to these countries. In practice local companies in these countries blatantly flaunt the law and use illegal copies of US software at will, but multi-nationals run the risk of severe legal action in the US if they deploy common IT products.

A very large multi-national company was faced with this dilemma when opening new offices in two GEC Countries. The options were to risk breaking GEC rules, run an antiquated IT infrastructure, or see if a complete, modern, enterprise IT infrastructure could be built using entirely Open Source products.

They chose the latter, and the project was so successful that there were repercussions for the infrastructure in non-GEC countries. This presentation will tell the story.

The presentation will be business focused and mostly non-technical in nature. It will be of interest to managers who are interested in hearing experiences of Open Source software in real-world production environments.


Hoe zit het met 'support'?
OSP

Een veelgestelde vraag met betrekking tot het invoeren van Open Source Software in een organisatie is: Hoe zit het met "support"? Bij "traditionele" closed source software wordt deze vraag slechts zelden gesteld; de leverancier van de software levert toch de nodige ondersteuning? Een eenduidig antwoord op de "support"-vraag is niet te geven; in de meeste gevallen is het sterk afhankelijk van de aard van de software en de organisatie waarin zij geïmplementeerd wordt. Toch is het zinnig de verschillende ondersteuningsmodellen uit de Open Source Wereld eens op een rij te zetten, en een vergelijking te maken met de werkwijze van traditionele softwareleveranciers. Aspecten die daarbij aan de orde zullen komen zijn onder meer gebruikersondersteuning, productgarantie, kwaliteit. Ook zal worden stilgestaan bij de eisen die de verschillende modellen stellen aan de eigen organisatie. Het zal daarbij duidelijk worden dat de "support"-kwestie raakt aan de kerngedachte achter Open Source, en in zekere zin een luxeprobleem is.


Een succesvolle mix van OSS en Commercieel Linux in de praktijk
Tukcedo Services

Een groot-/detailhandel is aantal jaren geleden overgestapt op OSS. Hun klanten bevinden zich in voornamelijk in Nederland en Duitsland, maar ook in andere Europese landen. Als consultant sta ik dit bedrijf bij met dagelijkse beheer en toekomstige ontwikkelingen. Het beleid is gericht op waar mogelijk OSS in te zetten en closed source en commerciele producten te vervangen.

Hart van het bedrijf vormt de Cash Linux financiële administratie waarin alle orders worden verwerkt en voorraad wordt bijgehouden. Client systemen loggen in d.m.v. OpenSSH. Omdat een kant-en-klaar pakket als Cash niet zo flexibel is, is met behulp van Perl, Apache en MySQL een schil om Cash heengemaakt. Hierdoor is het mogelijk om vanuit Cash adreslabels of productlabels af te drukken. De webserver fungeert als centraal startpunt voor de geautomatiseerde functies: handleidingen, afdruk programma's, Cash backups, firewall en systeem logs, etc. Hierdoor wordt de onderliggende laag voor gebruikers verborgen gehouden en werken ze alleen in Cash of met de webinterface. Kantoorautomatisering wordt gedaan met Open Office. Via Samba kunnen Linux en Windows systemen met elkaar communiceren.

Ten opzichte van de vorige administratie onder DOS/Windows is het huidige systeem veel flexibeler en stabieler en geeft OSS tegen zeer geringe kosten een aanzienlijke uitbreiding van functionaliteit!


Over de (her)uitvinding van het wiel
AT Computing

Ooit, in een melkweg ver verwijderd van de onze, deed een aantal software engineers een poging om codicologen te helpen bij het beschrijven van oude handschriften.

Het project, inmiddels verteerd door de tand des tijds, had een groot succes kunnen zijn als ze de beschikking hadden gehad over onze open standaarden.

Aan de hand van een project van bijna 20 jaar geleden wordt duidelijk gemaakt hoe veel eenvoudiger ons werk had kunnen zijn als we toen de beschikking hadden gehad over tools als XML, XPath, XSLT en XML-aware editors.


Wat is de invloed van Open Source op de kosten?
Capgemini

Wat is de invloed van Open Source op de kosten?

Open source heeft absoluut impact op de Total Cost of Ownership voor de (IT) organisatie. Maar, hoe zit dat dan? Waar en in welke mate kan een Open Source architectuur/inrichting in een bedrijf de investeringen en de kosten beïnvloeden.

Dit wordt getoond:
Met een op de werkelijkheid gebaseerde case worden twee scenarios weergegeven met de effecten op de kosten en de FTEs.

De opbouw voor de TCO scenario lezing is:
I. Vertrekpunt en opbouw van de lezing + scenario-schetsen.
Huidige omgeving (As Is) omvormen naar een maximale en een optimale toekomstige Open Source omgeving, de To Be scenarios.
II. Waar en waarom ontstaan in de Open Source scenarios verschillen met de oude situatie.
Gevolgen van de veranderde omgeving op de Total Cost of Ownership. Zowel maximaal als optimaal.
III. TCO boodschap meegeven om een afgewogen architectuur te maken met Open Source.
Focus op de belangrijkste aandachtsgebieden en de kostenfactoren.


Wat schuift dat?
Is er geld te verdienen aan Open Source?
Zimbu Labs

Open Source is gratis. Veel ontwikkelaars steken er tijd in zonder er ooit een stuiver voor te krijgen. Toch zijn er diverse wegen om het werk om te zetten in verdiensten. Deze presentatie geeft een overzicht van de alternatieven voor bedrijven en personen om munt te slaan uit Open Source. Niet alleen kan op basis hiervan een onderneming op poten gezet worden, het biedt ook voor personen de mogelijkheid om iets bij te verdienen en daardoor meer tijd te kunnen steken in deze sympathieke manier van software ontwikkeling.

Voorbeelden worden gegeven van bedrijven die reeds succesvol zijn en van mislukkingen waaruit geleerd kan worden. Ook individuen die in hun vrije tijd aan Open Source werken zullen de kosten die ze daarbij maken (apparatuur, bezoek van conferenties) graag terug willen zien. Methoden die gebruikt kunnen worden zijn divers: Aanbieden van support en cursussen, koppeling aan de verkoop van hardware (drivers, compilers), opnemen van advertenties, vragen om een vrijwillige bijdrage, enz. Welke methode in welke situatie de voorkeur heeft zal worden uitgelegd.

De auteur zal ook onthullen in hoeverre zijn werk aan Vim geld oplevert en wat daaruit geleerd kan worden.


PostgreSQL: Extensibility for Business
Varlena, LLC

Why PostgreSQL?

This talk will give an overview of PostgreSQL features and discuss the benefits of its extensibility capabilities. Extensibility provides an existing rich set of data types and extensions which can add power with simplicity to your applications. And it gives you the ability to write server side functions in the languages of your choice, create first class SQL datatypes and to model your database to best represent your data naturally. (http://www.postgresql.org)


Juridische aspecten van Open Source software voor gebruikers en ontwikkelaar-distributeurs
groklaw.net

Een van de taken die de groklaw.net website zich tot doel gesteld heeft is het ontzenuwen van "FUD", de indianenverhalen die de ronde doen over de juridische status van Open Source. Ik zal proberen om helder te maken welke juridische status Open Source in Nederland heeft. Ik leg de nadruk op aspecten die voor gebruikers en ontwikkelaars van belang zijn.
Punten die in de presentatie naar voren komen:
  • Een korte introductie recht.
  • Overwegingen bij Open Source gebruik.
  • Practische tips bij Open Source ontwikkeling.
  • Juridische verschillen tussen USA en EU/Nederland.
  • Het laatste nieuws in de rechtszaken van SCO.


The FreeBSD Core Network Server concept
Compuware Europe

Companies that have their infrastructure extended over a large number of offices pose their IT department with many challenges. How does the IT department support users in the different offices, how do they track problems and most of all how do they keep the operational costs under control? Compuware Europe has tried to address these problems by installing a standardized system in almost every office. This system handles the essential network services.

The standardized system is based on FreeBSD and is dubbed the Core Network Server (CNS). The CNS provides DNS, WINS, NTP and DHCP to the local office. This adds resilience against network failures. On top of that the CNS improves bandwidth utilization by providing local caching and serves local content that is kept in sync with a central repository.

Note: presentation will be in dutch.


Ervaringen uit het OASE project
OASE begeleidingscommissie

Het Ministerie van Economische Zaken heeft in 2002 het OASE project gestart, dat als doel had te verkennen wat 'open source software' te bieden heeft, wat voor problemen bedrijven tegenkomen bij het gebruiken van OSS, waarom bedrijven wel of niet kiezen voor OSS en hoe je een OSS ontwikkeltraject kunt starten. Het project wordt uitgevoerd door Syntens, de innovatie-adviesorganisatie van EZ en richt zich specifiek op brancheorganisaties. Een voorafgaande studie van de mogelijkheden die OSS biedt gaf aan dat met name binnen het MKB kansen liggen. Dit is echter een lastig te benaderen doelgroep. Door het project te richten op brancheorganisaties was de verwachting dat een 'multiplier-effect' zou optreden.

Het concrete doel is om een tiental projecten te starten bij brancheorganisaties. Daartoe is een voorlichtingsprogramma voor de doelgroep opgezet, zijn een aantal Syntens adviseurs getraind en zijn er 'intake' gesprekken gevoerd met een tiental brancheverenigingen. In het paper zal op enkele concrete voorbeelden worden ingegaan, welke problemen zijn hierbij aan het licht gekomen, welke lessen zijn hieruit te trekken. In hoeverre lukt het een OSS project op te starten vanuit de eindgebruiker, die geen software-ontwikkelexpertise in huis heeft en kan op deze manier een actieve 'community' gevormd worden?


Open Source Software en Open Standaarden bij de overheid
ICTU / Programma OSOSS

Tijdens deze lezing zal het programma OSOSS een presentatie geven ten aanzien van het gebruik van open standaarden en open source software binnen de Nederlandse overheid. Programma OSOSS wordt uitgevoerd door ICTU in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische Zaken. Het doel is (de Nederlandse) overheidsorganisaties te stimuleren om open (ICT) standaarden te gebruiken en hen te informeren over de mogelijkheden van open source software. De verschillende onderwerpen zullen besproken worden vanuit het oogpunt van de Nederlandse overheid. Definities, belang, applicaties in overheden, feiten en cijfers en meer onderwerpen komen aan bod tijdens deze presentatie.


Developments in SMB/CIFS
Samba Team

SMB (or CIFS, to which it is has been renamed by Microsoft) is a file-sharing protocol that has been used since the mid-eighties. It is supported by a large number of operating systems (of which Microsoft Windows is of course best known) and has been run over various protocols, such as NetBIOS, TCP/IP, IPX and NetBEUI.

Samba is a GPL'ed implementation of a SMB server and client. It has allowed companies to move away from Windows servers to Unix servers without modifying their Windows workstations.

Over the years, SMB has been extended to support the transport of RPC calls, printing and extended filesharing capabilities. The protocol has become ugly and the implementations buggy.

Microsoft is slowly moving away from SMB. Active Directory still contains SMB and even some new RPCs calls made over SMB, but it also contains a fair bit of (C)LDAP, Kerberos, DNS and DHCP (with proprietary extensions, of course). Longhorn will introduce 'WinFS', which most likely will replace SMB altogether and might make Samba obsolete.

This presentation will cover what efforts have been, will be, and can be made to implement the latest protocols used by Microsoft so that Unix and Windows can keep communicating.


Don't bet on the open source horse
OSP

Nederlanders zijn dol op iets dat gratis is, totdat het echt gratis blijkt te zijn. Zo lijkt het tenminste te zijn in het geval van Open Source Software (OSS). Waar bedrijven en overheden in andere landen over elkaar heen buitelen om Linux en andere OSS in te zetten hobbelt Nederland er maar weer eens flink achteraan. En dat is ook niet raar, want Nederland is helemaal geen land voor open source software. Het concept van open source gaat namelijk in tegen allerlei genetisch overgedragen volkseigenschappen.

In deze lezing krijgt u een tegendraadse mening over het open source fenomeen aangedragen. Komt en hoort waarom u OSS niet krijgt ingevoerd bij uw organisatie. Ga in debat met de spreker en zoek de grenzen van zijn argumenten. Leer waarom uw management OSS niet ziet zitten en stem daar uw strategie op af...


Open Source : een mooiere kans dan Y2K en de EURO samen
Baten voor gebruikers en leveranciers - Case studie: Databases
LogicaCMG

Open Source Software is een kans voor zowel gebruikers als voor leveranciers van IT-oplossingen. Het uitsluiten van de licentie-aanbieders met "best-practice-largest-common-denominator" oplossingen biedt meer voordelen dan alleen de besparing op Licenties. Het dwingt tot projectformuleringen en SLAs. Verbergen achter AFFAP "templates" van de vendor is niet meer mogelijk. Toepassing van OSS legt expliciet verantwoordelijkheid bij de IT architecten en beslissers; bepalen of een probleem opgelost kan worden met een commodity (Open Office), of aantonen dat de gebruikersorganisatie voordeel heeft bij een op maat geconfigureerde oplossing samengesteld uit (open source-) componenten. Het OSS model legt ook meer verantwoordelijkheden bij de leverancier van de "brainpower", de uitvoerder, in plaats van bij de "paper- en vaporware" van de licentiehouder. De leverancier die deze verantwoordelijkheid in SLAs durft te nemen zal een deel van de huidige licentie-markt naar zich toetrekken. Dit alles kan geillustreerd worden met behulp van de mogelijkheden van OSS database-software. Databases zijn traditioneel een zeer conservatieve component in de IT, en de vervangingsdiscussie van IDMS door RDBMS staat bij vele organisaties nog vers in het geheugen. De eerste "echte" projecten met OSS databases doen sterk terugdenken aan deze vervangingsperiode.


Open Source Package Management
X/OS Experts in Open Systems

Open Source software is vaak eenvoudig te installeren (wie kent de reeks commando's "./configure; make; make install" niet?) en soms wat lastiger, middels uitgebreide instructies. Maar hoe beheer(s)baar is de software daarna? Hoe upgraden of verwijderen we de software op een nette manier?

Deze lezing gaat eerst in op de voordelen van package management: het hiermee vastleggen van compile- en install-instructies, het verifieren van dependencies (al dan niet automatisch), het managen van de verschillende soorten files op het systeem, standaardisatie van de locaties van files en directories en het eenmalig packagen van software voor meerdere target platforms.

Daarna zal het samenstellen van eigen packages met RPM worden besproken. RPM is het meest gebruikte Open Source package management systeem en vormt de basis voor de meeste Linux-distributies, maar kan ook op andere UNIX-platforms worden gebruikt. Middels voorbeelden van (delen van) RPM package specificaties zullen de mogelijkheden van RPM worden besproken en het correcte gebruik ervan, waaronder: macro definities, file attributes/ownerships, het afhandelen van package-specifieke users/groups, pre/post (de)installatiescripts, triggerscripts, initscripts en customization. Verder zullen enkele problemen bij het maken van packages worden behandeld.

Tenslotte zal ook het gebruik van RPM voor het managen van niet Open Source software worden besproken.


KDE
KDE-NL

No abstract.



Last modified: Sat, 3 Apr 2004 17:31:58 +0200