Webservices en Gnucomo:
Het netwerk onder controle

Brenno de Winter
De Winter Information Solutions
<brenno@dewinter.com>

Met de komst van de standaarden XML en SOAP wordt intelligent verder gebouwd aan wat het IP-protocol zo sterk maakt: functionaliteit onafhankelijk van de gebruikte applicatie of het gebruikte platform. Zo kunnen webservices worden gemaakt, die een specifiek probleem oplossen. Meestal is de positionering alleen gericht als een uitbreiding van een webserver. Maar als de technologie correct wordt ingezet, dan is het ook mogelijk om de beheerder een betere controle over een netwerk of groep computers te geven. Die laatste benadering neemt het open source project Gnucomo (GNU Computer Monitoring). Ieder object in een netwerk dat in staat is met XML/SOAP om te gaan, wisselt informatie uit met een server. Dit kan zijn via IP-poort 80 (HTTP), maar ook per e-mail voor machines die niet direct via Internet benaderd mogen worden of niet continu online zijn.

Gnucomo bewaakt alle gebeurtenissen in een netwerk (op routers, firewalls, werkstations en servers) en trekt conclusies uit de informatie die de netwerk-objecten leveren. Hierbij speelt ook de combinatie van gegevens een belangrijke rol. Dit is zeker niet alleen security-gerelateerd, maar ook beheers gericht. Zo bewaakt de beheerder netwerk en netwerk-objecten. De presentatie laat verschillende toepassingen van webservices in het systeem zien, welke problemen het kan oplossen en hoe het bijdraagt het grootste probleem op het Internet aan te pakken: beveiliging.


Brenno de Winter schreef zijn eerste programma op 6 jarige leeftijd en heeft sinds die tijd de computer nooit verlaten. Hij stuurde twee jaar Theologie, maar besefte dat Organisatie en Informatie meer bij hem pasten. Sinds 1993 werkt hij zelfstandig als geek, consultant, trainer en freelance journalist. Hij schrijft voor diverse bladen en schuift als columnist zijn mening niet onder stoelen of banken. De kern van zijn expertise ligt op drie vlakken: Unix, Security en VoIP. Sinds 1994 is hij een free software adept en draagt hij aan diverse open source projecten bij. Zijn project gnucomo combineert OSS met security.




Last modified: Mon, 9 Jun 2003 21:09:27 +0200