NAJAARSCONFERENTIE 1999
(Lezing)


Linux en het porten van complexe software

Sybase Europe
Wim ten Have

<wtenhave@sybase.com>

 

ABSTRACT

Het afgelopen jaar heeft Linux veel in de belangstelling gestaan van software-bedrijven. Sybase Inc, heeft al in 1996 besloten, onder de nodige druk van haar klanten, om een onderdeel van haar software beschikbaar te maken onder Linux.

Eind 1997 werd er binnen Sybase engineering een grote doorbraak bereikt: tijdens het onderzoek naar een regressie en het ontwikkelen van instrumentatie software werd mij toegestaan om dit alles onder Linux te gaan doen. Het Open Software karakter was hier zeer bepalend omdat het mij in staat stelde ook vanuit het platform te instrumenteren.

Na het uitbrengen van een volledige gratis release in september 1998, gebaseerd op bovenstaande inspanning voor alle Enterprise software componenten, bleek al heel snel dat er ook commerciŽle interesse getoond werd voor Sybase Enterprise software op het Linux platform. Per 1 augustus 1999 behoren de Intel Linux distributies officieel tot de supported platformen van Sybase.

Deze presentatie begint met een kort overzicht van de Client / Server Enterprise Software componenten die Sybase heden beschikbaar heeft voor het Linux platform. Vervolgens zal uitvoerig worden ingegaan op de porting problemen die zich op het platform voordeden en hoe hier mee om gegaan is.

De totale source code voor de kern van deze componenten beslaat ongeveer 800 MByte 'C' code. Door de modulaire aanpak, waarbij platform-specifieke zaken zijn ondergebracht in een platform dependencies layer, behoeft aan slechts 4 MByte 'C' code aandacht geschonken te worden bij het porten.

Het porten van complexe software naar een Open Source platform als Linux is beslist geen lastige opgave. Het platform is inmiddels volwassen geworden, maar zorgt hier en daar toch ook nog voor de nodige technische verrassingen.

OVER DE SPREKER

Senior Software Engineer, Adaptive Server Enterprise kernel sustaining.


Volgende Vorige Terug naar de inhoudsopgave

Last update: 08-09-99