Gebruik van PKI in draadloze
omgevingen op mobiele apparatuur

Marjo Geers
TNO Telecom
<geers@fel.tno.nl>

Elektronisch zaken doen en elektronisch communiceren krijgen een steeds grotere rol in onze samenleving. De mogelijkheid tot het zetten van een elektronische handtekening, de onweerlegbaarheid hiervan, betrouwbare authenticatie van partijen en betrouwbare versleuteling van gegevens zijn daarbij kernbegrippen. Om aan deze eisen te voldoen is een Public Key Infrastructure (PKI) een goede oplossing.

Ook zien we momenteel de trend dat gebruikers er steeds meer van uitgaan dat ze elektronisch kunnen communiceren waar en wanneer ze maar willen. Draadloze communicatie en draagbare (mobiele) apparatuur zijn daarbij heel belangrijk. De draadloze verbindingen kunnen echter beperkt zijn in bandbreedte (zoals nu nog duidelijk het geval is bij GSM en GPRS) en de draagbare mobiele apparatuur kan een beperkte reken- en geheugencapaciteit hebben (vooral mobiele telefoons).

Door deze beperkingen is een standaard PKI implementatie mogelijk niet geschikt voor gebruik in een draadloze mobiele omgeving. Er bestaan speciale PKI oplossingen voor deze situatie. Twee belangrijke voorbeelden daarvan zijn PKI over WAP en het NOVOMODO systeem. Wij hebben deze systemen vergeleken met elkaar en met een standaard PKI implementatie op een aantal punten, namelijk op benodigde bandbreedte, rekencapaciteit, geheugencapaciteit en beveiliging. Ook hebben we de mogelijkheden van draadloze verbindingen en mobiele apparatuur op een rijtje gezet. Op basis van deze gegevens hebben we bepaald welk PKI oplossing het meest beschikt is voor gebruik in een draadloze omgeving met mobiele apparatuur.


Marjo Geers werkt bij TNO op het gebied van informatiebeveiliging. Zij houdt zich bezig met PKI, E-voting, smartcards, testen, biometrie en cryptografie. Zo heeft zij onder meer gewerkt aan het opzetten van het PKI testlab voor PKIoverheid en aan een haalbaarheidsstudie naar E-voting voor het Hoogheemraadschap Rijnland. Voordat zij bij TNO kwam werken heeft ze bij Collis gewerkt aan het maken van functionele testomgevingen voor smart card protocollen (onder andere Chipper, EMV en VISA Horizon). Marjo Geers heeft in Leiden een studie en promotieonderzoek natuurkunde gedaan.




Last modified: Thu, 7 Aug 2003 14:00:01 +0200