PicoBSD: klein is fijn

Walter Belgers
Madison Gurkha BV
<walter@madison-gurkha.com>

PicoBSD is een gestripte versie van FreeBSD. FreeBSD is het bijzonder stabiele, gratis, open source OS voor de i386 architectuur. In sommige omgevingen is geen complete distributie noodzakelijk, of misschien helemaal niet wenselijk. Om een router veilig te maken kun je het principe van 'least privilege' toepassen: haal alle software weg die je niet gebruikt, om het risico van misbruik uit te sluiten. Met PicoBSD is dit strippen van het OS eenvoudig mogelijk. Het resultaat is, afhankelijk van de toepassing, meestal zo klein dat het op een enkele floppy past. In dat geval is een systeem zonder harddisk dus toereikend, hetgeen weer extra voordelen oplevert. Behalve een router kun je PicoBSD ook gebruiken om bijvoorbeeld een dial-in server, een rescue-floppy, een bridge, een webserver etc. te maken. En hiervoor is een oude 486 meestal al ruim voldoende.

De spreker gaat in op de werking van PicoBSD en laat zien hoe je je eigen PicoBSD 'distributie' maakt, ofwel: hoe selecteer je de juiste tools en hoe krijg je die op een enkele floppy (of CD-ROM). Ook komen enkele voor- en nadelen van het gebruik van PicoBSD aan bod.


Walter Belgers werkt voor en is mede-eigenaar van Madison Gurkha BV, een consultancybedrijf op het gebied van beveiliging en open source. Hij maakt gebruik van Unix en internet sinds 1988. Walter werkte met vele soorten netwerken, hardware en operating systemen, maar hij voelt zich het meeste thuis met Unix, waarvan hij maar liefst vijftien verschillende varianten draait op allerlei systemen op zijn zolder. Walter begon FreeBSD te gebruiken vanaf versie 1.1.5.1. Hij heeft Unix- en beveiligingslezingen en -tutorials gegeven op verschillende conferenties. Onder zijn interesses vallen beveiliging in de ruimste zin van het woord, muziek, motorrijden en zeilen.
Last modified: Mon, 9 Jun 2003 21:08:47 +0200