KDE Technologie

Martijn Klingens & Rob Kaper
KDE

<mklingens@yahoo.com>

De K Desktop Environment - kortweg KDE genoemd - heeft zich sinds het begin in 1996 stormachtig ontwikkeld. Deze ontwikkeling werd nog eens sterk versneld met de komst van KDE 2.0 in oktober 2000.

KDE 2 biedt ontwikkelaars een sterk modulair framework, dat ontworpen is met het doel bestaande componenten steeds opnieuw te kunnen hergebruiken. De belangrijkste modulaire technieken in KDE 2 zijn KIO, KParts en DCOP.

Deze presentatie behandelt kort de geschiedenis en werking van deze technieken. Ook wordt uitgelegd wat de rol kan zijn van zelfgemaakte KIO "slaves", KParts en/of DCOP interfaces voor alledaagse bedrijfsprocessen of hobbydoeleinden. Verder wordt gekeken naar mogelijke toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de architectuur, zowel binnen KDE als daarbuiten.

  • KIO (KDE Input Output) maakt het mogelijk om data te benaderen vanaf elke locatie die data kan aanleveren als "bestanden" en/of "directories", van digitale camera's tot SMB-shares en van audio CD's tot SFTP sites. Elke KDE applicatie heeft toegang tot de KIO functionaliteiten, waardoor deze even gemakkelijk bestanden op de vaste schijf als aan de andere kant van de wereld kan lezen en schrijven.

  • KParts (KDE Parts) zijn herbruikbare software-componenten die zich naadloos integreren in een applicatie. Omdat deze integratie pas tijdens de uitvoering van het programma plaatsvindt maken KParts het mogelijk voor ontwikkelaars om componenten vrijelijk uit te wisselen zonder steeds alle programma's opnieuw te compileren.

  • DCOP (Desktop COmmunications Protocol) is het protocol voor interproces-communicatie binnen KDE. Een geïntegreerde desktop omgeving vereist de mogelijkheid om snel en eenvoudig tussen applicaties te kunnen communiceren. DCOP is geoptimaliseerd voor een desktop omgeving. Omdat het geen features bevat die onnodige overhead opleveren, is DCOP zeer efficiënt op de desktop. Bovendien kunnen DCOP interfaces met behulp van scripts worden aangestuurd.
Rob Kaper is laatstejaars ICT student aan de School voor Communicatiesystemen in Utrecht en part-time werkzaam bij ISM BV als UNIX systeembeheerder en programmeur van dynamische websites. Tevens heeft hij voorbereidend werk verricht voor de ontwikkeling van E-Point. Na vier jaar KDE van nabij gevolgd te hebben heeft Rob een jaar geleden het ontwikkelen van diverse console applicaties ingeruild voor de ontwikkeling van applicaties voor KDE.

Martijn Klingens is laatstejaars informatica student aan de Hogeschool Rotterdam en fervent UNIX gebruiker. Hij is sinds een jaar actief betrokken bij de ontwikkeling van KDE. Martijn werkt op dit moment als afstudeerder bij ISM BV als UNIX systeembeheerder en als programmeur aan het "E-Point" project, een informatiezuil op basis van KDE. Linux gebruiker en KDE ontwikkelaar.


Last modified: September 11, 2001
[Go to: Cathbad: Druids and wizards and users! Oh MY!] [Go to: Linux: een business case voor systeembeheer?] [Go
to: Index]