Corba and Java, a perfect match

Jandit van Doorn
Turnkiek Technical Systems B.V.
<vandoorn@turnkiek.nl>


Door de grote vlucht die het web heeft genomen, is er een groeiende belangstelling ontstaan om de mogelijkheden van het web verder te exploiteren voor practische toepassingen. Waar het web begonnen is als een electronische etalage van publicaties en brochures, wordt het in steeds sterkere mate ingezet als drager van applicaties en bedrijfsinformatie.

Initieel werd hiervoor gebruik gemaakt van dynamisch gegenereerd HTML. Voor meer geavanceerde toepassingen, waarbij sprake dient te zijn van meer interactiviteit en een volledig gedistribueerde opzet wat aanmerkelijk verder gaat dan het traditionele client-server concept, is dit ontoereikend. De komst van Java was voor het bereiken van meer dynamiek en interactiviteit al een grote stap vooruit.

Java in combinatie met Corba (Common Object Request Broker Architecture) levert aanmerkelijk meer mogelijkheden. Op basis van deze combinatie is een ongekende flexibiliteit mogelijk. Hoewel ieder voor zich kan bestaan, blijkt met name deze combinatie een perfect paar te vormen; Java en Corba vullen elkaar perfect aan. Corba levert netwerk transparantheid, waar Java implementatie transparantheid levert.

Netscape, de leverancier van de meest gebruikte browser ter wereld, heeft vorig jaar Corba en IIOP (Internet Inter Orb Protocol) volledig omarmd. Iedere Netscape browser zal worden uitgerust met een ORB. Leg daarnaast ook het initiatief van Netscape samen met Visigenic in de vorm van Caffeine en de weg voor het op grote schaal toepassen van Corba is geëffend door het aanwezig zijn van de software infrastructuur bij de client.

In dit tutorial wordt een overzicht gegeven van de mogelijke architecturen van web-applicaties met hun specifieke eigenschappen, voor- en nadelen en karakteristieke toepassingen. Na dit overzicht van de mogelijke architecturen wordt dieper ingegaan op de essentie van de combinatie Java+Corba aan de hand van een practische toepassing.

Voorkennis
In dit tutorial wordt ervan uitgegaan, dat de toehoorders kennis hebben van client-server concepten en enige kennis hebben van de structuur en mogelijkheden van Java, zowel als taal als paradigma.


Volgende >
<Terug naar de inhoudsopgave

14 oktober 1997