Open Source Package Management
Jos Vos
X/OS Experts in Open Systems
<jos@xos.nl>

Open Source software is vaak eenvoudig te installeren (wie kent de reeks commando's "./configure; make; make install" niet?) en soms wat lastiger, middels uitgebreide instructies. Maar hoe beheer(s)baar is de software daarna? Hoe upgraden of verwijderen we de software op een nette manier?

Deze lezing gaat eerst in op de voordelen van package management: het hiermee vastleggen van compile- en install-instructies, het verifieren van dependencies (al dan niet automatisch), het managen van de verschillende soorten files op het systeem, standaardisatie van de locaties van files en directories en het eenmalig packagen van software voor meerdere target platforms.

Daarna zal het samenstellen van eigen packages met RPM worden besproken. RPM is het meest gebruikte Open Source package management systeem en vormt de basis voor de meeste Linux-distributies, maar kan ook op andere UNIX-platforms worden gebruikt. Middels voorbeelden van (delen van) RPM package specificaties zullen de mogelijkheden van RPM worden besproken en het correcte gebruik ervan, waaronder: macro definities, file attributes/ownerships, het afhandelen van package-specifieke users/groups, pre/post (de)installatiescripts, triggerscripts, initscripts en customization. Verder zullen enkele problemen bij het maken van packages worden behandeld.

Tenslotte zal ook het gebruik van RPM voor het managen van niet Open Source software worden besproken.


Drs. Jos Vos is CEO and mede-oprichter van X/OS Experts in Open Systems BV en heeft circa 20 jaar ervaring in onderzoek, ontwikkeling en advisering op het gebied van UNIX systeemsoftware, Internet-technologie en security. Samen met zijn collega's ontwikkelt hij bij X/OS technisch geavanceerde IT-oplossingen op het gebied van Linux, UNIX en Open Source software, varierend van embedded security-appliances tot High-Availability clusters. Hij bouwt eigen RPM packages sinds 1996, heeft meegewerkt aan het specificeren van enkele onderdelen van de RPM software en installeert zelden of nooit software zonder het eerst te "RPM-ificeren".




Last modified: Sat, 3 Apr 2004 19:53:28 +0200